Proč se děti bojí tmy a jak jim pomoci?

Dětský strach z tmy je běžný a může mít různé příčiny. Pro mnoho dětí představuje tma neznámý a nepředvídatelný svět, který je plný strašidel a nebezpečí. Tento strach může být způsoben genetickými faktory, osobními zkušenostmi, nebo prostě nedostatečným pochopením toho, co se ve tmě skrývá.

NEDOSTATEK KONTROLY A FANTAZIE

Jedním z hlavních faktorů, které přispívají k tomuto strachu, je nedostatek kontroly. Ve tmě není možné vidět okolí tak jasně jako ve dne, což může způsobit pocit zranitelnosti a beznaděje. Děti se také mohou bát toho, co nevidí - mohou si představovat různé příšery a strašidla, která se skrývají ve stínech.

Dalším důvodem může být přirozená fáze vývoje, ve které se děti učí rozlišovat mezi realitou a fantazií. V této fázi mohou být děti náchylnější k vytváření příběhů a představování si věcí, které neexistují. Tma pak může sloužit jako plodné pole pro jejich fantazii, ale také pro obavy.

JAK JIM POMOCI?

Abychom dětem pomohli překonat strach z tmy, můžeme jim poskytnout pocit bezpečí a jistoty. Jedním z možných řešení je použití noční lampičky. Tato lampička může dětem poskytnout pocit bezpečí a pohodlí ve chvílích, kdy se cítí osamělé nebo vystrašené. Světlo lampičky jim umožní vidět své okolí a sníží jejich úzkost z neznáma.

Důležité je také mluvit s dětmi o jejich strachu ze tmy a poskytnout jim prostor pro vyjádření svých emocí. Podpora a porozumění ze strany rodičů a blízkých lidí může mít velký vliv na to, jak děti zvládají své obavy.

Ve finále je třeba si uvědomit, že strach z tmy je běžným jevem a často přechází s věkem a zkušenostmi. S láskyplnou podporou a vhodnými nástroji, jako je noční lampička, můžeme dětem pomoci překonat jejich obavy a naučit je cítit se bezpečně i ve tmě.

DĚTSKÁ LAMPA

Lampička může být pro dítě uklidňujícím nástrojem pro klidný spánek bez strachu. Zde na stránkách MYLAMP můžete svým dětem takovou lampičku pořídit. Bonusem je, že si můžete vybrat oblíbený motiv dítěte a bude to zároveň i hezkou dekorací do pokojíčku.

Odkaz na kolekci ZDE.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.